Кратък речник на историческите понятия

Печатен
одобрен от МОМН
Одобрен със заповед № РД 09-219/27.02.2013 г.
ISBN: 978-954-01-2605-0 Формат: 14х21 см , 312 стр.
Цена:
15.00 лв.
ПОРЪЧАЙ
АНОТАЦИЯ
ЗА АВТОРА
МНЕНИЯ

Умеем ли да разбираме написаното от историците, речите на политиците, информацията от медиите? Използваме ли правилно думи като консенсус, манталитет, статукво, идентичност?

Този пръв по рода си речник отговаря на много въпроси, свързани с миналото и съвременността. Той съдържа 170 статии за базови понятия, с които си служи историята, центрирани около категории като общество, държавно управление и политически живот, култура, религия и църква. Някои са представени с по-кратки дефиниции, други – в разгърнати статии. Разгледани са само в своя историографски контекст, независимо че много от тях са общи с правото, политическите науки и социологията. Речникът е съобразен с най-новите научни търсения, представя различните и спорни възгледи, но дава и авторски прочит за „употребите на историята“ през периода на комунистическия режим. Изданието е ориентирано към най-широка аудитория – гимназистите и техните учители, студенти, журналисти, любители на историята без оглед на възраст, образование и професия.

Проф. Цветана Георгиева, д.и.н., е османист и етнолог, дългогодишен преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“ и НБУ,  представител на България в  PAC EUROETHNO към Съвета на Европа, член на Асоциацията за балканска антропология, автор на десетки книги, статии и учебници.

Цветана Георгиева

Проф. дин Цветана Георгиева е завършила специалност „История” в СУ „Св. Климент Охридски” през  1962 г. Цялата ѝ научна и преподавателска кариера е свързана с неговия Исторически факултет. Изследванията и лекционните ѝ курсове са в областта на историята на българския народ, на Балканите и на Османската империя през ХV – ХVІІІ в. с акцент върху социални, политически и културни проблеми и взаимоотношения. Чела е лекционни курсове във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, НБУ – София, Югозападния университет в Благоевград, университета „Пол Валери” (Монпелие  – Франция ), Ягелонския университет в Краков (Полша) и др. Публикувала е монографиите „Еничарите в българските земи през ХV – ХVІІ в.” (1968), „Пространство и пространства на българите” (1999), „Светът на българите през ХV – ХVІІ в.” (1992). Автор е на „История на България през ХV – ХVІІ в.”, дял І на том ІІ от Тритомна история на България (1999) и на 120 статии и студии в български и европейски списания и научни сборници. Участвала е в десетки научни форуми. Член е на „Евроетно” от 1988 г. Участвала е в авторските екипи на учебници по история на България за 5. и 11. клас. Автор е на „Кратък речник на историческите понятия” (2012).

Виж всичко за този автор
ВХОД ЗА РЕГИСТРИРАНИ
ПОТРЕБИТЕЛСКА КОШНИЦА
Вашата кошница е празна
КАТАЛОГ НА ИЗДАНИЯТА
Учебна литература
ТЪРСЕНЕ
Научна литература
Справочна литература
Художествена литература
СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ
Общи условия за ползване на сайта.