Божествената математика. Тревожната хетероклитност на българския символизъм

Печатен
одобрен от МОМН
ISBN: 978-954-01-2699-9 Формат: 13х20 см , 336 стр.
Цена:
10.00 лв.
ПОРЪЧАЙ
АНОТАЦИЯ
СЪДЪРЖАНИЕ
ЗА АВТОРА
МНЕНИЯ

Книгата е посветена на най-динамичните художествени и метатекстови изяви на българския символизъм до началото на 20-те години на ХХ в.

Нищенето на едно стихотворение, целящо навлизането в най-дълбинна за епохата символна система (сонета Пловдив на Димчо Дебелянов), приближаването към мрежата от текстове, за да се постигне менталната цялост на една година (1907-а), съпоставянето на днес централен за училищния канон поет като Пейо Яворов с напълно маргинализиран като Иван Андрейчин, анализът на образа на цветята като определящ за света на символизма, но и включващ го в литературната традиция, разглеждането на движението на символизма като свързано с окултизма – това са част от мерките за преосмисляне на символизма, предприети в книгата.
Авторът ревизира две от най-важните монументализирани вече клишета – че символизмът притежава музикален език и че този език е способен да изрази един краен субективизъм.

Книгата е спечелила субсидия от Фонд „Научни изследвания” към Министерството на образованието, младежта и науката.

Йордан Ефтимов

Йордан Ефтимов е доцент по теория на литературата в Нов български университет. В литературните среди е известен като поет, литературен критик, радио- и телевизионен водещ на предавания за книги и съвременна култура. Той е доктор по история на българската литература с дисертация на тема „Проблеми на символизма в творчеството на Иван Андрейчин, Иван Грозев, Димо Кьорчев и Димчо Дебелянов”. Автор е на монографиите: „Опроверганата добродетел: Опити върху Цветан Марангозов” (2008), „Двойното дъно на класиката” (2010), „Божествената математика. Тревожната хетероклитност на българския символизъм” (2012), „Поетика на съгласието и несъгласието: Българската литература от 50-те до 90-те години на XX век и идеологията” (2013).

Виж всичко за този автор
ВХОД ЗА РЕГИСТРИРАНИ
ПОТРЕБИТЕЛСКА КОШНИЦА
Вашата кошница е празна
КАТАЛОГ НА ИЗДАНИЯТА
Учебна литература
ТЪРСЕНЕ
Научна литература
Справочна литература
Художествена литература
СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ
Общи условия за ползване на сайта.