Георги Димитров. Една критическа биография

Печатен
одобрен от МОМН
ISBN: 978-954-01-2768-2 Формат: 17х24 см , 328 стр.
Цена:
25.00 лв.
ПОРЪЧАЙ
АНОТАЦИЯ
СЪДЪРЖАНИЕ
ЗА АВТОРА
МНЕНИЯ

Отговорен ли е Георги Димитров за Септемврийското въстание и атентата в „Св. Неделя”? Как от обвиняем на Лайпцигския процес се превръща в обвинител? Каква е заслугата му за завоя на Коминтерна към „единния фронт срещу фашизма”? Носи ли вина за смъртта на стотиците български комунисти и функционери на Коминтерна по време на сталинските репресии в СССР? Той ли дърпа конците при налагането на комунистическия режим в България, процесите срещу Никола Петков и Трайчо Костов, проекта за Балканска федерация?  
В най-новата и пълна биография на Георги Димитров френският политолог Мона Фосколо дава своите отговори на тези и на други въпроси: кои са жените в живота на комунистическия вожд; как протича животът му в родината, като функционер на Коминтерна в Москва и европейските столици; какви са интимните му мисли, страхове и надежди.
Книгата е създадена въз основа на над 400 архивни единици от български и наскоро разсекретени руски архиви, Дневника и съчиненията на Георги Димитров, десетки монографии на няколко езика. Тя не заклеймява или възхвалява, а запазва дистанцията на външния наблюдател, като оставя читателя да произнесе своята присъда или да се въздържи.
Авторът представя не само личната съдба на Димитров, оживена от 85 фотографии, но и панорама на международното комунистическо движение и историята на България и Европа през първата половина на ХХ век. По думите на Цветан Тодоров „с въпросите, които повдига, и с информацията, която представя, Мона Фосколо дава забележителен принос в съвременното изследване на европейския комунизъм”.

Мона Фосколо

Мона Фосколо е френски политолог и изследовател с български корени. Научните ѝ интереси са в областта на сравнителния анализ на тоталитарните режими и на обществените процеси в посттоталитарна Европа. Мона Фосколо е дъщеря на политическият затворник по време на комунистическия режим Алфред (Фреди) Фосколо, осъден в края на 60-те години на ХХ век за участие в нелегална организация, разпространяваща призиви срещу управлението на БКП.

Виж всичко за този автор
ВХОД ЗА РЕГИСТРИРАНИ
ПОТРЕБИТЕЛСКА КОШНИЦА
Вашата кошница е празна
КАТАЛОГ НА ИЗДАНИЯТА
Учебна литература
ТЪРСЕНЕ
Научна литература
Справочна литература
Художествена литература
СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ
Общи условия за ползване на сайта.