Гласове на жени в българската поезия. Аспекти на междутекстовост (от средата на XIX до 40-те години на XX век)

Печатен
одобрен от МОМН
ISBN: 978-954-01-3130-6 Формат: 13x20 см , 464 стр.
Цена:
15.00 лв.
ПОРЪЧАЙ
АНОТАЦИЯ
СЪДЪРЖАНИЕ
ЗА АВТОРА
МНЕНИЯ

„Гласове на жени в българската поезия” обговаря важни прояви в женската ни поезия от средата на XIX до 40-те години на XX век, служейки си с изследователските ракурси на междутекстовостта и литературноисто-рическата реконструкция. Приносни моменти са:

  • опитът за предефиниране на понятието женско писане;
  • откриването на две следосвобожденски поетеси – сестрите Елисавета Ненова и Мария Ненова, и детайлното представяне на тяхната обща стихосбирка от 1890 г.;
  • анализът на факти от житейските и творческите биографии на поетесите Роза Попова и Дора Габе;
  • прочитът на поезията на Мара Белчева през различни аспекти на нейните духовни търсения;
  • представянето за първи път с цялостен портрет на писателката и поетеса маринистка Весела Страшимирова.

Книгата предлага интересни ракурси в портретите на Бленика и Магда Петканова.

Ирен Иванчева
Ирен Иванчева
Ирен Иванчева-Мерджанска преподава френски език и литература в Университета на Синсинати. От 2001 г. живее в САЩ. Има докторски степени по френска литература от Университета на Синсинати и по българска литература от Българската академия на науките.
Специализирала е и в областта на науките на рода (Gender studies). Литературен критик и изследовател с множество публикации в българската и американската литературна периодика. Работила е в Националния музей на българската литература, Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, Издателството на БАН, издателство „Просвета”, Института за литература при БАН. Автор е на „Брегове на чувството. Гласове на жени в българската поезия”, С., УИ „Климент Охридски”, 1995, и на „Гласове на жени в българската поезия. Аспекти на междутекстовост”, С., „Просвета”, 2015. Автор е и на книгата за Юлия Кръстева и Асия Джебар „Да пишеш на езика на другия” („Écrire dans la langue de l’autre”, Paris, L’Harmattan, 2015). Изследователските ѝ интереси са в областите на феминизма, сравнителното литературознание, българската литература, западноевропейската, френската и франкофонската литература.
Виж всичко за този автор
ВХОД ЗА РЕГИСТРИРАНИ
ПОТРЕБИТЕЛСКА КОШНИЦА
Вашата кошница е празна
КАТАЛОГ НА ИЗДАНИЯТА
Учебна литература
ТЪРСЕНЕ
Научна литература
Справочна литература
Художествена литература
СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ
Общи условия за ползване на сайта.