Храмът на страстите. Първи стъпки на българската естетическа мисъл

Печатен
одобрен от МОМН
ISBN: 978-954-01-3149-8 Формат: 17х24 см , 252 стр.
Цена:
10.00 лв.
ПОРЪЧАЙ
АНОТАЦИЯ
СЪДЪРЖАНИЕ
ЗА АВТОРА
МНЕНИЯ

„Храмът на страстите” е първото изследване, което подробно представя зараждането на българската естетическа мисъл през първата половина на 20. век. Българската естетическа теория се създава от философи, писатели, художници и критици, сред които личат имената на д-р Кръстьо Кръстев, Антон Страшимиров, Симеон Радев, Спиридон Казанджиев Гео Милев, Чавдар Мутафов, Николай Райнов, Иван Радославов, Ламар, както и премълчаваните след 1944 г. Янко Янев, Димо Кьорчев, Иван Грозев, Иван Гошев и други, които не се вписват в канона на т.нар. социалистически реализъм.
Това е една практическа естетика, чиито текстове са разпилени из периодичния печат. Свързана е с текущата художествена критика, отзивите за изложби и новоизлезли поетични и белетристични произведения, с творчески портрети, с изказани есеистични мисли за изкуството и за появилите се художествени направления.
Книгата  е увлекателен съвременен справочник за основните естетически идеи и схващания, които оказват влияние върху развитието на българската култура и изкуствата през разглеждания период.
Изданието е спечелило конкурс на Министерството на културата през 2015 година.

Презентация

Валентин Ангелов
Валентин Ангелов

Професор доктор на изкуствознанието Валентин Ангелов е автор множество публикации в специализираните издания и на 27 научни книги. Изследователската му дейност е в областта на естетиката и изкуствознанието: три речника по естетика (1995, 2003, 2014), „Изкуство и естетика” (2005), „Естетика” (2011), „Дискурс по проблемите на естетиката” (2014); „Българска монументална дърворезба” (1992), „Самоковска възрожденска дърворезба” (2001), „Българско еротично изкуство” (2003), „Жената в българското изобразително изкуство” (2012), „От изкуство към антиизкуство” (2011) и др.

Виж всичко за този автор
ВХОД ЗА РЕГИСТРИРАНИ
ПОТРЕБИТЕЛСКА КОШНИЦА
Вашата кошница е празна
КАТАЛОГ НА ИЗДАНИЯТА
Учебна литература
ТЪРСЕНЕ
Научна литература
Справочна литература
Художествена литература
СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ
Общи условия за ползване на сайта.