История и цивилизации за 7. клас

Електронен
одобрен от МОМН
Одобрен със заповед № РД 09-1392/20.07.2018
176 стр.
Графичен дизайн: Жасмина Бакалова-Минчева
Дизайн на електронния учебник: „Просвета Либри” ЕООД

Този учебник е част от абонаментен пакет. Опциите за закупуване вижте ТУК.
Виж този продукт в Печатен вариант тук:Печатен
АНОТАЦИЯ
ЗА АВТОРА
МНЕНИЯ
С електронния учебник трудната за разбиране и усвояване история на Възраждането и българския ХХ век става по-близка и разбираема. Тя добива образ, звук и цвят благодарение на различни мултимедийни формати. 
В 14 документални филма на Българската национална телевизия пред учениците оживяват делото на Апостола на свободата и героите на Българския Великден, Шипченската епопея, Освобождението, Съединението и Независимостта. Събития като атентата в църквата „Св. Неделя” (1925 г.), присъединяването на България към Тристранния пакт (1941 г.), спасяването на българските евреи (1943 г.) са представени достъпно и увлекателно.
Филмите от поредицата „5 минути София”, като „Жълтите павета”, „Трамваите на София”, „Гербът на София”, „Бомбардировките над София”, са посветени на по-близкото минало на страната и столицата. Други от тях разкриват различни аспекти на периода на социализма, като „Първата българска телевизионна камера”, „Изчислителната машина „Елка”, „Петолъчната звезда над София”, или въвеждат учениците в Националния исторически музей и Националния военноисторически музей.
Звукозаписите на документи са с ключово значение за обучението. Седмокласниците могат да слушат текста на документите, включени в печатния учебник, както и на други писмени източници, и да ги тълкуват с помощта на опорни задачи. 
Панорамни снимки отвеждат учениците в знакови обекти от епохата на Възраждането, като къщата музей „Любен Каравелов” в Копривщица и къщата музей „Алеко Константинов” в Свищов, Часовниковата кула и възрожденска класна стая в Трявна, етнографския музей „Етъра”, град Банско, кораба „Радецки”, паметника на връх Шипка. Разходката продължава в София като столица с панорамни снимки на джамията „Баня-башъ”, Синагогата, царския дворец (днес Национална художествена галерия), Софийския университет и др.
Анимираните задачи са от различен тип. Учениците отговарят на въпроси с избираем и множествен отговор, попълват текстове със или без опорни думи, откриват грешки и разлики, сравняват обекти, общества и държави. Може да подреждат събития във времева последователност и да откриват и обозначават елементи на изображения.
Отговорите на задачите се разместват при всяко отваряне, а чрез опцията за проверка може да се оценят резултатите от тестовата проверка. 
Райна Гаврилова

Проф. д-р Райна Гаврилова е преподавател по историческа антропология във Философския факултет, Катедра „История и теория на културата” на СУ „Св. Климент Охридски”. Завършва история в СУ, където защитава докторат и е хабилитирана за доцент (1995) и професор (2015) по история на културата. Специализира в Харвардския университет, „Аненбърг Институт”, Филаделфия, „Маison des Sciences de l’Homme”, Париж. Преподава в Макалистър колидж, Сейнт Пол, Минесота. Води бакалавърски и магистърски програми по: Българската култура през ХV – ХХ век, Българските жени между традицията и модерността, История на града, Историческа антропология на България (ХV – ХІХ в.), Културна история на България и Балканите (на английски) и др. Автор е на изследванията „Колелото на живота. Всекидневният живот в българския възрожденски град” (2000) и „Истории на семейното хранене в България (средата на ХІХ – средата на ХХ век) (2016), на десетки научни статии, на популярните издания: „100 нeщa, кoитo трябвa дa знaeм зa културaтa нa Бългaрия, т. 4: Прoстрaнствoтo и oбрaзитe; т. 5: Слoвoтo и звукът, т 6: Цeннoститe, дeлницитe и прaзницитe (2008). Проф. Райна Гаврилова е утвърден автор на учебници на издателство „Просвета”: История за 5. клас (с В. Мутафчиева) (1995), История и цивилизация за 11. клас (с В. Гюзелев, М. Лалков, И. Стоянов, Л. Огнянов, М. Радева) (2001), История и цивилизация за 5. клас (с П. Павлов и Р. Кушева) (2006), История и цивилизация за 6. клас (с М. Радева и Е. Калинова) (2007), История и цивилизации за 6. клас (2017).

Виж всичко за този автор
Михаил Груев

Доц. д-р Михаил Груев завършва специалност „История” в СУ „Св. Климент Охридски”. Работи като учител по история в 93 НЕГ „Проф. К. Гълъбов”. От 2002 г. преподава съвременна българска история и етнология в СУ. Автор е на над 30 статии и студии в български и европейски научни списания и на монографии като: „Между петолъчката и полумесеца. Българите мюсюлмани и политическият режим 1944 – 1959 (2003); „Възродителният процес. Мюсюлманските общности и комунистическият режим” (2009); „Преорани слогове. Колективизация и социална промяна в Българския северозапад” (2009); „Насилие, политика и памет. Комунистическият режим в Пиринска Македония” (2011, съавтор и съставител).  Участва в европейски проекти, някои от които са тясно свързани с историческото образование в средното училище: „Обучение на учители по история в Югоизточна Европа” (2000 – 2001); „Подобряване на учебниците по история на балканските страни” (2001 – 2002); „Трябва ли да се страхуваме от нашите съседи” (2004). Доц. М. Груев е автор на шест учебника и помагала, сред които „История и цивилизация за 6. Клас” на издателство „АзБуки-Просвета”.

Виж всичко за този автор
Мария Босева

Мария Босева завършва 9 ФЕГ„Алфонс дьо Ламартин” в гр. София и специалност „История” във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”. През 1984 – 1989 г. работи като преводач и проучвател в Института за военна история. От 1989 г. е редактор по история в издателство „Просвета”. Автор, съавтор и съставител е на десетина учебни помагала по предметите човекът и обществото и история и цивилизация: атласи, тетрадки, работни листове, сборници със задачи и тестове. Съавтор е в учебниците по средновековна история за 8. клас (с проф. Пламен Павлов и доц. Александър Николов). Интересите ѝ са в областта на използването на интерактивните методи и подходи в обучението и в разработването на електронни учебни ресурси. Член е на Сдружението на преподавателите по история в България, част от Европейската асоциация на преподавателите по история ЕВРОКЛИО.  

Виж всичко за този автор
ВХОД ЗА РЕГИСТРИРАНИ
ПОТРЕБИТЕЛСКА КОШНИЦА
Вашата кошница е празна
КАТАЛОГ НА ИЗДАНИЯТА
Учебна литература
ТЪРСЕНЕ
Научна литература
Справочна литература
Художествена литература
СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ
Общи условия за ползване на сайта.