Значението на България за разделянето на източното и западното християнство. Принос към историята на Фотиевата схизма

Печатен
одобрен от МОМН
ISBN: 978-954-01-3749-0 Формат: 13х20 см , 256 стр.
Цена:
19.00 лв.
ПОРЪЧАЙ
АНОТАЦИЯ
СЪДЪРЖАНИЕ
ЗА АВТОРА
МНЕНИЯ
  Проектът е финансиран от Програма „Култура”
на Столична община за 2018 г.

 

Един българин случайно открива в Лайпциг машинописно копие на дисертацията на немски учен. Привлича го заглавието: Значението на България за разделянето на източното и западното християнство. Ръкописът е от 1965 година. 

Той никога не е издаван нито в Германия, нито в България, въпреки че авторът проф. д-р Ханс-Дитер Дьопман е бил добре известен на богословските научни кръгове.

Но тук, между редовете, се крие истински църковно-историко-политически трилър. Дьопман успява по невероятно увлекателен начин да предаде тътена на един период от IX век, между 860 и 880 г., който буквално е променил хода на европейската история. Тътенът от конфликта между две идеологии или, както Дьопман ги нарича – два типа универсализъм: централистичния римски и съборния византийски. Тътенът от челния сблъсък на папа Николай I с патриарх Фотий.

А по средата – България на княз Борис-Михаил! Ухажвана, заплашвана, на два пъти покръствана, свидетелка на взаимни отлъчвания, на кражби на кореспонденция и унищожаване на протоколи, станала обект на прения на два вселенски събора…
България на княз Борис-Михаил, която накрая сграбчва своя шанс за самостоятелна Българска църква.

Ханс-Дитер Дьопман
Ханс-Дитер Дьопман

Ханс-Дитер Дьопман (1929 – 2012 г.) е професор по църковна история със специални интереси в областта на православието и историята на православните църкви.
Роден е в Бад Франкенхаузен в Тюрингия. Завършва теология в Хумболтовия университет на Берлин през 1962 г., където същата година защитава докторска дисертация, а през 1965 г. се хабилитира с труд, озаглавен: „Значението на България за разделението между източното и западното християнство. Принос към историята на Фотиевата схизма”. От 1966 г. е доцент, а от 1983 г. редовен професор в Теологическия факултет на Хумболтовия университет. През 1990 г. е избран за декан на обединения евангелистки Теологически факултет на същия университет.
Научното му дело обхваща над 300 публикации с акцент върху православната църква и църковната история на Изтока, специално България, Русия, Сърбия и Румъния, като основните измежду тях са:
 

  • Das alte Bulgarien: ein kulturgeschichtlicher Abriss bis zum Ende der Türkenherrschaft im Jahre 1878, Leipzig 1973
  • Die russische orthodoxe Kirche in Geschichte und Gegenwart, 2. Aufl., Berlin 1981
  • 1000 Jahre Russische Orthodoxe Kirche : ein Abriss ihrer Geschichte vom Heiligen Wladimir bis zur Gegenwart, Berlin 1988
  • Die Ostkirchen vom Bilderstreit bis zur Kirchenspaltung von 1054, Leipzig 1991
  • Kirche in Bulgarien von den Anfängen bis zur Gegenwart, München 2006
  • Die orthodoxen Kirchen in Geschichte und Gegenwart, 2. Aufl., Frankfurt, Berlin, Bern u.a. 2010
     

Бил е дългогодишен член на управителния съвет и почетен член на Германско-българското дружество в Берлин.
За научните си заслуги е награден с Патриаршеския кръст на Румънската православна църква (2003 г.) и с Кръст за заслуги към Федерална република Германия (2008 г.).

Виж всичко за този автор
ВХОД ЗА РЕГИСТРИРАНИ
ПОТРЕБИТЕЛСКА КОШНИЦА
Вашата кошница е празна
КАТАЛОГ НА ИЗДАНИЯТА
Учебна литература
ТЪРСЕНЕ
Научна литература
Справочна литература
Художествена литература
СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ
Общи условия за ползване на сайта.