Великите сили, България и Балканската война в секретните документи на британската дипломация 1910 – 1913 г.

Печатен
одобрен от МОМН
ISBN: 978-954-01-3808-4 Формат: 21x29 см , 704 стр.
Цена:
29.00 лв.
ПОРЪЧАЙ
АНОТАЦИЯ
СЪДЪРЖАНИЕ
ЗА АВТОРА
МНЕНИЯ
Книгата представлява уникална по рода си история в документи на Британското външно министерство, представени за първи път на български език. Повече от 600 дипломатически доклада, грами, инструкции и лична кореспонденция разкриват политиката на тази Велика сила в Европа и на Балканите през обхванатия период. Те дават възможност на читателя да съпреживее епохата, да се докосне до „голямата” политика и нейните действащи лица. Позволяват да бъдат разбрани взаимодействието или недоверието между Великобритания и другите Велики сили, както и да бъдат видени България, нейната политика, монарх и политици „отвън”. 
Отлично осведомените британски дипломати не само регистрират, но и предвиждат събитията – победоносния ход на българските войски и предопределеността на конфликта между съюзниците в Балканската война. Документите свидетелстват, че войната е неизбежна и „македонският въпрос може да бъде решен само с меч”. Разкриват терзанията на Русия от вероятното влизане на българските войски в Цариград, съвпадението на сръбските и руските позиции и английското убеждение, че Сърбия ще запали фитила на световен конфликт. 
Документите дават възможност непредубеденият читател сам да направи заключения дали егоизмът на Великите сили и коварството на съседите, или неумелите действия на българските политици и военни са причина Лондонският мирен договор да не удовлетворява никого. 
Сборникът е от две части, изграден на хронологичен принцип. Първата включва документи от навечерието, или „Прелюдия към войната”, 1910 – 1912 г. , а втората – от времето на самата Балканска война, 1912 – 1913 г. Всяка от единайсетте глави започва с хронология на събитията и завършва с кратък коментар на съставителя. Всеки документ е снабден с пояснения за споменатите лица и места. Приложени са биографични справки за „главните действащи лица” – дипломати, монарси, министър-председатели. 
Подредбата на документите и отличният превод превръщат иначе скучната дипломатическа преписка в увлекателно повествование, което не може да остави читателя безучастен и безпристрастен.
Филип С. Филипов

Филип С. Филипов – съставител, преводач и автор на сборника, завършва история и политология във Флоридския университет в Гейнсвил и международни отношения в Централноевропейския университет в Будапеща. Изследовател е на историята на българите от Македония, един от авторите е на интернет страницата „Библиотека Струмски” и създател на проектите „София Помни” и „Моята българска история”. Той е и автор на музика („Voyvoda”, „Източни пиеси”, „Кой е този град”, „Те отлитат” и др.).

Виж всичко за този автор
ВХОД ЗА РЕГИСТРИРАНИ
ПОТРЕБИТЕЛСКА КОШНИЦА
Вашата кошница е празна
КАТАЛОГ НА ИЗДАНИЯТА
Учебна литература
ТЪРСЕНЕ
Научна литература
Справочна литература
Художествена литература
СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ
Общи условия за ползване на сайта.