Божествена литургия на св. Йоан Златоуст № 6 във фа мажор за смесен хор

Печатен
одобрен от МОМН
ISBN: 979-0-9016696-1-1 Формат: 21x29 см , 48 стр.
Цена:
10.00 лв.
ПОРЪЧАЙ
АНОТАЦИЯ
ЗА АВТОРА
МНЕНИЯ
В нашата богослужебна практика се е утвърдило правилото диригентите да подбират сходни по стил, характер и изразни средства песнопения и сами да подреждат службите. Твърде рядко може да се чуе богослужебно, а и концертно изпълнение на цяла литургия от един автор. 
Новото в тази творба са по-съвременните хармонически изразни средства: по-честа употреба на нонакорди и повече дисонанси. Последните обаче никога не са самоцелни, а са продиктувани от съдържанието на литургическите текстове и развитието на песнопенията; дисонансите са „меки“ и винаги стигат до своето естествено разрешение, което е оправдано и от богословска гледна точка. 
Продължителността на отделните песнопения е съобразена с изискванията на богослужението. За да не бъде светата литургия възприемана като концерт от творби на различни автори, а да бъде съпреживяна като едно цялостно действие – мистерия, като движение, което стига до своята логическа кулминация и завършек – светото причастие, отделните песнопения са свързани и обединени с интонационни, мелодически и хармонически връзки.
свещ. Александър Лашков
свещ. Александър Лашков

Протойерей Александър Лашков е роден в гр. Фердинанд (сега Монтана). Детството си прекарва в с. Лехчево. Завършва Софийската духовна семинария, Духовната академия „Св. Климент Охридски”, Двугодишния диригентски институт и АМТИИ, Пловдив. Работи като музикален педагог и диригент. През 1992 г. приема духовен сан и става свещеник в храма „Св. Троица”, жк „Разсадника”, където служи и сега. Композирал е десетки песни и оркестрови пиеси, между които сюитата „Музикален дневник” и „Романтична увертюра” за духов оркестър. Автор е на множество църковни песнопения и на шест Златоустови литургии. Литургия № 4 е първата с оригинална музика, издадена на български език.
Написал е и е издал шест книги с беседи и проповеди - трилогиите „Пътят към храма” и „С дух и истина”.

Виж всичко за този автор
ВХОД ЗА РЕГИСТРИРАНИ
ПОТРЕБИТЕЛСКА КОШНИЦА
Вашата кошница е празна
КАТАЛОГ НА ИЗДАНИЯТА
Учебна литература
ТЪРСЕНЕ
Научна литература
Справочна литература
Художествена литература
СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ
Общи условия за ползване на сайта.