21 теста по български език и литература за националното външно оценяване в 4. клас

Печатен
одобрен от МОМН
ISBN: 978-954-01-3971-5 Формат: 21х29 см , 76 стр.
Цена:
6.90 лв.
ПОРЪЧАЙ
АНОТАЦИЯ
СЪДЪРЖАНИЕ
ЗА АВТОРА
МНЕНИЯ

Предлагаме Ви два варианта аудиодиктовки за предстоящото национално външно оценяване (2019/2020 учебна година). Те са придружени с подробни инструкции за слушане и записване на текста. Включен е прочит на цели изречения, предхождащ диктуването на отделни смислови части.
Може да ги изтеглите тук:

Аудиодиктовки по модела на МОН

Аудиодиктовки по облекчена методика
 Помагалото следва модела на МОН за националното външно оценяване по български език и литература от 2019 г.

СЪДЪРЖА:

 • 21 теста по български език и литература по модела на МОН за външното оценяване – 11 тренировъчни теста по теми от учебното съдържание и 10 изпитни варианта
 • диктовки до 60 думи
 • езикови тестове с избираем отговор
 • разнообразни по жанр и тематика текстове за четене с разбиране и тестови задачи към тях с избираем и свободен отговор
 • творчески задачи за създаване на кратки текстове, състоящи се от 3 до 5 изречения.
 • подробни указания за оценяване
 • верни отговори на задачите.

Всеки тест е разположен на лист, който може да се отдели от книжното тяло и да се сложи в портфолиото на ученика.
СЛУЖИ ЗА ИЗМЕРВАНЕ НА:

 • уменията за прилагане на основни правописни правила
 • базови знания за строежа на езика, езиковите и речевите единици
 • уменията за четене и разбиране на текстове в различен жанр
 • уменията за създаване на текстове с определена комуникативна цел

Помагалото е подходящо за целогодишна подготовка за националното външно оценяване.
Оценителната част е подробно разработена, като подходът за оценяването на диктовките е авторски. Тя съдържа общи насоки за оценяване на писмените работи и индивидуална оценъчна карта за всеки тест, в която се записват и сумират резултати от отделните части на изпита на конкретния ученик. Удобно и лесно се изчислява общият брой точки. По предложената скала те може да се приравнят в оценка по шестобалната система. Това дава възможност тестовете да се използват и за текущо оценяване, което може да стане в задължителните часове, определени за провеждане на самостоятелни работи, или в часовете по ИУЧ или ФУЧ. Макар че учебният час е с продължителност 40 минути, а изпитът ‒ с времетраене 60 минути, обемът на писмените работи е дозиран така, че учениците да успеят да изпълнят задачите в рамките на учебния час. Помагалото е подходящо и за тренировъчни упражнения в часовете за самоподготовка в училище или за домашна работа вкъщи. То е чудесна възможност за допълване на портфолиото на ученика.

Поли Рангелова

Поли Рангелова е потомствен начален учител с богат опит в училищната практика. Завършила е магистратура в СУ „Св. Климент Охридски” със специалност Начална училищна педагогика. Преподавател е в 137 СОУ „Ангел Кънчев”, град София. Отскоро работи и като редактор начално образование в издателство „Просвета”.
Има разностранни професионални интереси, свързани с прилагането високотехнологични продукти в обучението и с внедряването на иновативни практики в работата с ученици от 1. – 4. клас. Участвала е в български и международни проекти, които имат за цел да повишат качеството на българското начално образование. Награждавана е за участие в Националния конкурс „Училището – желана територия на ученика'”. Създател и администратор е на образователни общности в интернет, като най-популярната от тях е общност „Начално образование”.
Автор е на учебни помагала по български език за ученици от 2. – 4. клас към издателство „Просвета”. В интернет е публикувала редица статии в помощ на началния учител, както и разнообразни електронни ресурси за по-ефективно обучение на малките ученици.

Виж всичко за този автор
ВХОД ЗА РЕГИСТРИРАНИ
ПОТРЕБИТЕЛСКА КОШНИЦА
Вашата кошница е празна
КАТАЛОГ НА ИЗДАНИЯТА
Учебна литература
ТЪРСЕНЕ
Научна литература
Справочна литература
Художествена литература
СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ
Общи условия за ползване на сайта.