Книга за учителя. Азбука на правилата – помагало за часа на класа за 3. клас

одобрен от МОМН
ISBN: 978-954-01-3116-0 Формат: 17x24 см , 54 стр.
СВАЛИ
АНОТАЦИЯ
ЗА АВТОРА
МНЕНИЯ

С помагалото за 3. клас от новата поредица „Азбука на правилата” за часа на класа продължаваме дискусията от предходните класове, в която се обсъждат правила за безопасно движение, безопасни маршрути, пътни знаци, интензивност на движението, опасна скорост и дистанция, опасности на пътя и пресичане на улици без светофари и пешеходни пътеки. Третокласниците се учат да разпознават и правилно да действат в необичайни ситуации по време на природни бедствия и аварии, да използват детския противогаз и да разпознават видовете сигнали при опасност. Значими аспекти на професионалното ориентиране също са намерили място в помагалото за 3. клас. Разширява се представата на децата за здравословното хранене и начин наживот, личната хигиена и ползата от физическите занимания и спорта. Включени са теми за училищния правилник и правилата на класа, общуването с другите, азбуката на доброто, ваканциите, празниците и традициите, народните будители и българските светини и много други.
В концепцията за поредицата са заложени интегративен контекст за обучение по безопасност на движението по пътищата (БДП), както се изисква от учебната програма на МОН, интегрирани стратегии и методически техники. Предложените от авторите решения са оригинални и обогатяват съществуващите до този момент практики.

  • Познатите герои от предходните класове Ана и Боби продължават да бъдат персонажи в разнообразни сюжети. Заедно с тях учениците съпреживяват случващото се, оценяват различни ситуации и поведението на участниците в тях, учат се на отговорно поведение.
  • Предлаганите проекти и проектни задачи се комбинират с възможности за индивидуална и групова работа.
  • Многообразието от познавателно и практически ориентирани задачи успешно развива различни стилове и стратегии на учене.
  • Занимателните казуси и ситуации за предвиждане и оценяване на рискове и опасни последици добавят нови предимства към подготовката на третокласниците по разглеждани в часа на класа теми.
  • Тестовете и задачите за самопроверка затвърдяват уменията за самооценяване и стимулират личностното самочувствие.
  • Чудесните илюстрации на ситуации, свързани с темите, съдействат за обогатяване на визуалните опори на учениците.
  • Обобщенията в постоянната рубрика „Какво научих” помагат на третокласниците да осмислят информацията в края на часа и да направят своите изводи.
Жулиета Савова
Жулиета Савова

Проф. д-р Жулиета Савова, Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий”. Докторска степен в областта на педагогиката (педагогическа социология/училищна демография). Преподавател по: дидактика, педагогическа социология, педагогика, конфликти в образованието, решаване на конфликти; академично писане на докторати, педагогическо общуване (вербална и невербална комуникация).
Автор и съавтор на 13 книги и учебници и над 70 статии, доклади и презентации в посочените области.
Проф. д-р Ж. Савова е била ръководител на катедра „Дидактика” и декан на Факултета по педагогика на Софийския университет. Има три дългосрочни специализации в Англия (стипендия на Британския съвет), Япония (стипендия на Японското министерство на образованието) и САЩ (Фулбрайтова стипендия). Работила е по проекти на ЮНЕСКО, била е дългосрочен експерт на Съвета на Европа, консултант по различни образователни програми и член на множество комитети. Продължителното живеене и работа в САЩ разширяват обсега на професионалните ѝ интереси, обогатяват образователния ѝ опит и създават нови възможности за популяризиране на най-доброто от световното образование.

Виж всичко за този автор
ВХОД ЗА РЕГИСТРИРАНИ
ПОТРЕБИТЕЛСКА КОШНИЦА
Вашата кошница е празна
КАТАЛОГ НА ИЗДАНИЯТА
Учебна литература
ТЪРСЕНЕ
Научна литература
Справочна литература
Художествена литература
СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ
Общи условия за ползване на сайта.