Първи стъпки към себепознанието. Практическо ръководство 5 – 7-годишни деца в детска градина

Печатен
одобрен от МОМН
ISBN: 978-954-01-4103-9 Формат: 21х29 см , 40 стр. + приложения
Цена:
10.00 лв.
ПОРЪЧАЙ
АНОТАЦИЯ
ЗА АВТОРА
МНЕНИЯ

Книгата е предназначена за:

  • учители в детска градина, психолози, педагогически съветници;
  • директори на детски градини, които искат да въведат иновативни практики в ръководените от тях институции;
  • студенти по психология, педагогика, социални дейности и други сродни специалности.

В нея ще откриете подробно описание на тренинг дейностите по сесии („Кой съм аз?”, „Права, правила, отговорности”, „Емоционална интелигентност”, „Ние си приличаме, ние сме различни” и др.) и приложения с необходимите нагледни материали за провеждането им. По време на тренинг ситуациите децата ще решават елементарни житейски казуси, ще изразяват чувствата и мненията си чрез рисуване, моделиране и проиграване, ще се учат да отстояват позицията си чрез аргументи и др. Дейностите от тренинга са пряко свързани с очакваните резултати по околен свят, подпомагат постигането им и дори ги надграждат.

„Прочетете я и ще видите, че е възможно 5 – 6-годишни деца да бъдат обучавани в социално общуване, дори нещо повече – че това е необходимо. Тази книга, представяща историята, протичането и резултатите от един необикновен тренинг, е много ценна за учителите. За читателя тя е изключителна, защото го въвежда в света на 5 – 6-годишните деца. Сесиите групова работа разкриват техния свят – име, идентитет, семейство, приятели, ценности. Ако добавим и прекрасните илюстрации от творчеството им, действително ще се потопим в света на тези малки хора и членове на  нашата общност. Авторката е използвала целия натрупан през годините опит и като треньор, работил с безброй групи, и като детски психолог с хиляди деца, преминали с нея през детската градина”, пише проф. Румен Вълчев.

„Текстът показва, че е създаден в ума, сърцето и в делника на своя автор – в пряка връзка с деца, учители и родители. Тази обвързаност с практиката придава особена стойност на помагалото и то безспорно ще бъде полезно за широк кръг читатели – специалисти по предучилищна педагогика, педагози и психолози, социални работници, студенти в педагогическите специалности и други заинтересовани от темата за детското развитие”, споделя доц. д-р Силвия Цветанска.

Маргарита Врачовска

Маргарита Иванова Врачовска е завършила Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, специалност педагогика през 1982 г. и следдипломна специализация по педагогическа психология през 1984 г. Има над 35 години трудов стаж в областта на педагогическата психология и психологията на развитието. Работата ѝ е свързана с обучение на млади хора и учители – като преподавател във висше учебно заведение, специалист в център за консултиране на младежи, психолог в техникум, треньор, консултант и ръководител на програми и проекти в областта на образованието за демократично гражданство. От 2002 г. е педагогически съветник-психолог в детска градина и работи пряко с деца от 1- до 7-годишна възраст, с техните родители и учители.
Има над 25 години опит в неправителствени организации и изпълнение на проекти. Обучавала е млади хора, учители, просветни ръководители, синдикални лидери и др.
Удостоена е от министъра на образованието и науката с почетното отличие „Неофит Рилски” за дългогодишна цялостна високопрофесионална трудова дейност в системата на българското образование. Защитила е Първа професионално-квалификационна степен.
Има над 15 публикации (като съавтор на книги и автор на статии) в областта на гражданското образование, педагогическата психология и психологията на развитието.

Виж всичко за този автор
ВХОД ЗА РЕГИСТРИРАНИ
ПОТРЕБИТЕЛСКА КОШНИЦА
Вашата кошница е празна
КАТАЛОГ НА ИЗДАНИЯТА
Учебна литература
ТЪРСЕНЕ
Научна литература
Справочна литература
Художествена литература
СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ
Общи условия за ползване на сайта.