Литература за 12. клас

Печатен
одобрен от МОМН
Одобрен със заповед № РД 09–882/14.04.2021 г.
ISBN: 978-619-222-334-2 Формат: 21x29 см , 144 стр.
Цена:
12.00 лв.
ПОРЪЧАЙ
АНОТАЦИЯ
ЗА АВТОРА
МНЕНИЯ
Литературата за 12. клас завършва поредицата иновативни учебници с логото на „Просвета Плюс“, предпочитани от учители и ученици.  Учебникът е създаден от действащи учители с впечатляващ практически опит в преподаването на литература. Творбите, предвидени в учебната програма, са представени разнообразно, задълбочено и в същото време много достъпно. 
 
Рубриките
• Епохата, авторът и творбата ‒ съдържа информация за историческия и литературния контекст, в който твори съответният автор.
• Творбата и нейните предизвикателства ‒ дава възможност за пряк диалог с всяка творба чрез прочита ѝ и отговора на въпросите, които съпътстват текста.
• Творбата и смисълът ‒ представя подробен анализ и тълкуване на художествените текстове.  
• Аз и творбата ‒ предвижда изследователска работа и участие в интересни дискусии на учениците.
• В края на всеки от четирите тематични блока в учебника е осъществено обобщение и се дава възможност творбите да бъдат разгледани в междутекстов диалог с други произведения на художествената литература. 
• Приложението представя ясен и подробен модел за създаване на интерпретативно съчинение върху една или няколко художествени творби.
Весела Михайлова

Весела Василева Михайлова е родена на 4 януари 1963 г. в София. След завършване на специалността славянска филология в СУ „Св. Климент Охридски” започва работа в 30 СОУ „Братя Миладинови” – София, където в момента е главен учител. От 1992 г. е базов учител на СУ „Кл. Охридски”. От 1999 г. насам Весела Михайлова участва в различни екипи, ангажирани с изработването на държавните образователни изисквания за учебно съдържание, на учебни програми, на учебници и учебни помагала по български език. Най-показателни за постиженията на Весела Михайлова като учител новатор са учебниците по български език, в чиито авторски колективи участва: от 1992 г. – учебници за 6., 7., 8. клас; от 2000 г. – учебници за 9., 10., 11., 12., 5. и 6. клас. Повечето от урочните статии и задачите в тези учебници, както и учебните материали в множеството учебни помагала, в които Весела Михайлова участва като автор, са разработени в процеса на практическата ѝ работа като учител, което допринася за тяхната функционалност.

Виж всичко за този автор
Лора Динкова
Лора Динкова

Лора Динкова е родена през 1988 г. в София. Завършва Българска филология и магистратура по Литература и кино в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Автор е на поетичната книга „Отключено безвремие”, която през 2012 г. печели награда в конкурса за дебютна литература „Южна пролет”. През 2013 г. става носител на приза най-добър млад славянски поет  в  Международния славянски поетичен конкурс, организиран в Харков, Украйна. През 2014 г. излиза втората ѝ стихосбирка ,,Осиновени думи”, а през 2018 г. третата ѝ поетична книга ,,Диагноза тишина”. Носителка е на специалната награда за поезия от Националния литературен конкурс ,,Яна Язова” през 2019 г.
Нейни стихотворения са превеждани на италиански, френски, полски и руски език. Публикува статии, рецензии и литературна критика в българския културен печат и в електронни сайтове.
Учител по български език и литература.
Доктор по филология към катедрата по Българска литература на Софийския университет ,,Св. Климент Охридски”.

Виж всичко за този автор
Росица Игнатова-Василева
Росица Игнатова-Василева
Росица Димитрова Игнатова-Василева е завършила българска филология в СУ „Св. Климент Охридски”. Понастоящем е учител в 18 СУ „Уилям Гладстон”. Притежава Първа професионалноквалификационна степен, като ѝ е присъдено трето място за учител иноватор сред учителите, придобили Първа професионалноквалификационна степен (2010 г.). Носител е на наградата на Международната фондация „Св. св. Кирил и Методий” – „Проф. Д-р Петер Фишер-Апелт”, за постижения на учители в хуманитарната област и принос в откриването и развитието на млади таланти в областта на хуманитарното знание, както и на специалната голяма награда „Кристална сова” на Шестата пролетна национална конференция в гр. Варна през 2015 г.
Има множество публикации и участия в екипи, проекти, конференции, свързани с методиката на обучението по български език и литература и с училищното образование.
Виж всичко за този автор
Петър Алексиев
Петър Алексиев

Петър Алексиев е учител по БЕЛ в 32. СУИЧЕ „Св. Климент Охридски” – София от 15 години. Завършил е СУ „Св. Климент Охридски”, магистър филолог. Понастоящем е докторант в катедрата по Методика на обучението по БЕЛ в същия университет. Петър Алексиев е от учителите новатори в областта. Участвал е в редица семинари и конгреси у нас и в чужбина, посветени на иновативните преподавателски методи в средното училище. Работил е по европейски проекти в рамките на програма „Еразъм +” с партньорски училища в Англия, Франция, Португалия, Италия, Испания и Турция. Оценител по ДЗИ и НВО. Петър Алексиев е базов учител на СУ, катедра „Методика на обучението по БЕЛ”. Има авторска публикация в сп. „Български език” на тема „Проектноориентирано обучение по литература в гимназиален етап” и един от преподавателите на „Просвета” в платформата за видеоуроци „Учим онл@йн с учител”. Рецензент на учебници.

Виж всичко за този автор
ВХОД ЗА РЕГИСТРИРАНИ
ПОТРЕБИТЕЛСКА КОШНИЦА
Вашата кошница е празна
КАТАЛОГ НА ИЗДАНИЯТА
Учебна литература
ТЪРСЕНЕ
Научна литература
Справочна литература
Художествена литература
СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ
Общи условия за ползване на сайта.