Българският буквар. 200 години в първи клас

Печатен
одобрен от МОМН
ISBN: 978-954-01-3100-9 Формат: 21х29 см , 160 стр.
Цена:
39.00 лв.
ПОРЪЧАЙ
АНОТАЦИЯ
ЗА АВТОРА
МНЕНИЯ

Тази книга събира по уникален начин най-интересните български буквари от 1824 до 2014 г. Дори в големите библиотеки много от тях липсват или са архивирани под етикета „пълна недостъпност”. Затова „Българският буквар” съчетава чертите на картинна енциклопедия и сборник с кратки любопитни статии.

Въпреки типовата структура и устойчивите визуални образи всеки буквар е пъстро огледало на времето, в което е издаден. Освен върху текстовете на именити български писатели авторите Антон Стайков и Свобода Цекова фокусират вниманието върху илюстрациите на Александър Божинов, Вадим Лазаркевич, Илия Бешков, Любен Зидаров, Георги Атанасов и още 50 емблематични за българското изкуство художници. Техните рисунки съдържат богата и разнообразна информация за това как са живели българските деца, какви знания за света са получавали, какви са били техните игри и играчки, как са се справяли по време на войните, икономическите кризи и социалните преходи.

Антон Стайков

Художник и изследовател на комикса, илюстрацията и масовата култура. Куратор на „Първа национална изложба на българския комикс” (2013) и на „София комикс ЕКСПО” (2014). През 2014 г. получава националната награда „Христо Г. Данов” и специалната награда на СБХ „Александър Денков” за „Кратка история на българския комикс”.

Виж всичко за този автор
Свобода Цекова

Художник и графичен дизайнер.
Илюстратор на книгите „Чудна азбука” (2012) и „Аз съм в първи клас!” (2013). Илюстрира и книги за възрастни.

Виж всичко за този автор
ВХОД ЗА РЕГИСТРИРАНИ
ПОТРЕБИТЕЛСКА КОШНИЦА
Вашата кошница е празна
КАТАЛОГ НА ИЗДАНИЯТА
Учебна литература
ТЪРСЕНЕ
Научна литература
Справочна литература
Художествена литература
СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ
Общи условия за ползване на сайта.