Музика за 8. клас

Печатен
одобрен от МОМН
Одобрен със заповед № РД 09-3375/15.08.2017
ISBN: 978-954-01-3358-4 Формат: 21x29 см , 56 стр.
Цена:
8.00 лв.
ПОРЪЧАЙ
Виж този продукт в Електронен вариант тук:Електронен
АНОТАЦИЯ
СЪДЪРЖАНИЕ
ЗА АВТОРА
МНЕНИЯ

Учебният комплект по музика за 8. клас с автори проф. д. изк. Лозанка Пейчева, проф. д-р Стефанка Георгиева, доц. д-р Венцислав Димов, д-р Милен Димитров е предназначен за 18 учебни часа и е разработен съгласно програмните изисквания на МОН.
Авторите предлагат модерен съвременен учебник, написан с уважение към учителите и порасналите ученици от 8. клас.
Съдържанието и формата на представяне на учебното съдържание се различават от учебниците за малките ученици. Уроците, свързани с музикалните стилове, съдържат обща характеристика на изкуството и епохата, както и стремеж за изграждане на знание и разбиране на музиката като език и характеристиките на музикалните култури. Учебникът има амбицията да освети факти и процеси, да помогне на юношите да изградят умения за ориентиране в информационния музикален океан. Към всеки урок са разработени рубрики – Диалози за музиката – с интересни въпроси, цитати и други материали за дискусия, Извори – материали, свързани с разглежданата тема, Музикална работилница – въпроси и задачи, Музикална кутия – музика за слушане и изпълнение, работа по проекти, Музикални пътешествия, Лицата на музиката, За любопитните и др.
Задачите към уроците са интересни, увлекателни и предразполагат към мотивиран разговор за музикалното изкуство. Новите понятия са обяснени разбираемо, обозначени са с цветна подложка върху страниците на учебника и са придружени със звукови примери.
Голямо предимство на учебника е наличието на много звукозаписи, което освобождава учителя  от задължението да търси допълнителни материали за урока или да съставя допълнителни задачи. Достатъчно е да следва текста на урока, да подбере подходящи задачи от предложените и със сигурност ще постигне очакваните резултати, определени от учебната програма по музика за 8. клас.

Лозанка Пейчева

Проф.д.изк. Лозанка Пейчева е български учен фолклорист и музиколог (етномузиколог), директор на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българската академия на науките.
Завършва Държавната музикална академия „П. Владигеров”, София. От 1990 г. започва преподавателска дейност в СМУ „Л. Пипков”, София, в ЮЗУ „Н. Рилски” (1990–1997), в Българска държавна консерваторията (1995–1996), в Нов български университет (1999–2001), в Шуменския университет (2002–2009), в Софийския университет „Св. Климент Охридски” (от 2011), в ЮЗУ „Н. Рилски” (от 2010).
Проф. Пейчева е автор на повече от 150 научни публикации, посветени на българската народна музика, ромската музика, историография на българската етномузикология. През 1999 г. излиза първата  ù книга „Душата плаче – песен излиза” – монография върху ромската музика в България. През същата година участва в съставителството на Българска енциклопедия „Народна медицина”, под редакцията на М. Георгиев. През 2002 г. излиза монографичното ù изследване „Зурнаджийската традиция в Югозападна България” в съавторство с доц. В. Димов. През 2008 г. публикува монографията „Между Селото и Вселената: Старата фолклорна музика от България в новите времена”. Автор е и на учебници и учебни помагала за общообразователното училище.
Проф. Пейчева работи и с медиите като музикален редактор и водещ на предавания за фолклорна музика по програмите „Хоризонт” и „Христо Ботев” на БНР и „Дарик Радио” и като сценарист на предаването „Музика и ритуал” по Канал 1 на БНТ.

Виж всичко за този автор
Венцислав Димов

Доц. д-р Венцислав Димов е учен, преподавател, популяризатор, публицист. От 1993 г. е автор и водещ на радиопредаването „Фолк етно магазин” по Дарик Радио. От 2001 г. работи в Институт за изкуствознание, БАН, където ръководи изследователска група „Етномузикология”. Има две хабилитации: доцент по етномузикология (2004) и доцент по журналистика (2010). Щатен доцент във ФЖМК (от 2010).
Научните му интереси са в сферите на етномузикология, културна антропология, фолклористика, изследване на медиите, културна история, популярна музика. Автор и съавтор е на 4 монографии („Етнопопбумът” /2001/, „Зурнаджийската традиция в Югозападна България” /2002/, „Кърджиево – традиции и наследници” /2010/, „Добруджа – памет и песни” /2012/), на учебници по музика, съставител и редактор на научни сборници, автор на над 140 научни студии и статии. Участвал с доклади и презентации в над 100 научни конференции в България и чужбина.
Автор е на над 170 публикации в периодичния печат, сценарист на документални филми, сценарист  и водещ на около 1400 радиопредавания (Дарик радио – „Фолк магазин” от 1993 и „Студио Етно” през периода 1997–2007) и телевизионни предавания (БНТ – „Телевизонен фолк панаир”, „Ритуал и музика”). Като лектор, модератор и водещ на сценични прояви, е сред организаторите и участниците в повече от 300 концерта с фолклорна и етномузика, на национални и международни фестивали.
Член на СБК – секция „Музиковеди” (от 2001 г.) и на ICTM – Международен съвет за традицонна музика при ЮНЕСКО (от 2006 г.). Носител на награди за: научна дейност (Специална награда за Книга на годината, СБК, 2012; Книга на годината, СБК, 2003), приложна етномузикология (Статуетка Ромфест, 2002; Награда на Международния ромски съюз, 2004), музиколожко творчество и медийни активности (СБК, 2009), музикална публицистика за предаванията в Дарик  радио (СБК, 2004), реализации на музикални форми и образователни програми в телевизията (Осма муза 2003 и 2008), принос в етнологията и образованието (НЕПС „Проф. Иван Шишманов”, 2012).

Виж всичко за този автор
ВХОД ЗА РЕГИСТРИРАНИ
ПОТРЕБИТЕЛСКА КОШНИЦА
Вашата кошница е празна
КАТАЛОГ НА ИЗДАНИЯТА
Учебна литература
ТЪРСЕНЕ
Научна литература
Справочна литература
Художествена литература
СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ
Общи условия за ползване на сайта.