Примерно годишно тематично разпределение по литература за 8. клас

ЗА АВТОРА
МНЕНИЯ
Кирил Топалов
Кирил Топалов
Проф. д.ф.н. Кирил Топалов е учен, писател, драматург, киносценарист, литературен историк и критик, преводач, дипломат и общественик.
Роден е на 21 май 1943 г. в София. През 1968 г. завършва българска филология в Софийския университет. През 1976 г. защитава докторат на тема „Проблеми на поетиката на възрожденската поезия”. През 2002 г. е избран за професор по българска възрожденска литература в Софийския университет „Св. Климент Охридски”.  
Член е на Международния ПЕН-клуб, на Съюза на българските писатели, по-късно – на Сдружението на български писатели, както и на СБЖ. Член е на международни академии и научни дружества.
Проф. Кирил Топалов е носител на много наши и международни отличия.
През 1998 – 2002 г. е бил посланик на България в Гърция, а сега е посланик на България във Ватикана. 
Резултат на дългогодишната литературно-изследователска работа на проф. Кирил Топалов са редица монографии, студии и статии върху проблематиката на българската и гръцката литература през XVIII – XIX век. Неговите изследвания са ценен влог в проучването на литературата и културата на тази епоха и получават висока оценка от научната критика. Проф. Кирил Топалов е автор и на учебници по литература на издателство „Просвета”.
Виж всичко за този автор
Ангел Малинов
Ангел Малинов
Ангел Малинов е роден през 1961 година в град Трън. Завършил е българска филология в Софийския университет „Свети Климент Охридски” през 1986 година. Оттогава до днес работи като учител в Езиковата гимназия в град Перник.
Издал е стихосбирките „Каменно око” (1989), „Падането на Рим” (1995) и „Обратният път” (2003). За дебютната си стихосбирка е носител на Голямата награда „Южна пролет”, Хасково 1990 г. Член е на Съюза на българските писатели от 1993 година.
Автор е на учебните помагала „От Ботев до Талев”, „Нови литературни теми и анализи”, „От Каравелов до Йовков” и на поредица от преразказани романи от класиката по модела на американското издателство Cliff Notes. Автор е на електронен учебник по литература за ХІ клас и е съавтор на учебника по литература на „Просвета” за VІІ клас.
Съавтор е на тритомника с анализи върху българската класика „Всичко за матурата по български език и литература”, издаден от „Просвета”.
Виж всичко за този автор
ВХОД ЗА РЕГИСТРИРАНИ
ПОТРЕБИТЕЛСКА КОШНИЦА
Вашата кошница е празна
КАТАЛОГ НА ИЗДАНИЯТА
Учебна литература
ТЪРСЕНЕ
Научна литература
Справочна литература
Художествена литература
СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ
Общи условия за ползване на сайта.